Rólunk

A SOLWODI mozaikszó jelentése

SOLidarity with WOmen in DIstress – szolidaritás a szükségben lévő nőkkel – rövidítésből származik. A szervezetet Dr. Lea Ackermann nővér hívta életre 1985-ben, Mombasaban, Kenyában.

Szerzetesnőként szolgálata során találkozott olyan lányokkal és nőkkel, akiket a szegénység prostitúcióra kényszerített. Napjainkban a SOLWODI-nak tíz tanácsadó központja van Kenyában, valamint árvákat és özvegyeket segítő projekteket támogat Ruandában.

1985 óta a SOLWODI Németországban is folytat tevékenységeket, tizenöt tanácsadó központtal, egy befogadó állomással és hét védett házzal szolgálja azokat a lányokat és nőket, akik az emberkereskedelem, a kényszerprostitúció, a családon belüli erőszak vagy kényszerházasság áldozatai. 

De olyan hölgyek is megkeresik a szervezetet, akik lakhatási vagy reintegrációs problémákban kérnek segítséget.

Romániában 2010-ben nyílt meg egy SOLWODI tanácsadó központ, Ausztriában pedig 2012-ben. A SOLWODI Hungary, több éves reflexiós folyamat után 2017-ben alakult meg.

Dr. Lea Ackermann

Alapító

ÓTA
2024

A SOLWODI Hungary Egyesületről

Az egyesület – közel három éves reflexiós munka eredményeként – magyarországi szerzetesnővérek alapították. Az Egyesület

minden politikai párttól függetlenül működő civil szervezet.

A Ferenc pápa által a világ sebének nevezett emberkereskedelem globális kihívása motiválta az alapítókat, mint a Katolikus Egyház tagjait, hogy tevékenyen részt vállaljanak az áldozatok segítésében, illetve a társadalom és az Egyház e témában történő érzékenyítésében.

Az alapítók számára fontos, hogy az ima mellett konkrét tettekkel is csatlakozzanak az emberkereskedelem felszámolásáért folytatott küzdelemhez.

A nővérek fókuszában az emberi, első sorban a női méltóság védelme, őrzése áll. Az Alapszabály aláírására 2017. február 8.-án, Szent Bakhita Josephina emléknapján került sor.

Solwodi Hungary Egyesület csapata

„Bátorítok mindenkit, aki azon van, hogy segítse a férfiakat, nőket, gyermekeket, akiket rabszolgasorba vetettek, kihasználtak, munkaeszközként, élvezeti tárgyként kizsákmányoltak, gyakran megkínoztak és megcsonkítottak. Kérem, hogy mindazoknak, akiknek kormányzati felelőssége van, határozottam, eltökélten lépjenek fel, és dolgozzanak azért, hogy megszüntessék ennek a szégyenletes sebnek az okait, amely méltatlan a civil társadalomhoz. Fontos, hogy mindannyian felelősnek érezzük magunkat, és dolgozzunk azért, hogy ezeknek a fivéreinknek és nővéreinknek a szava legyünk, és felemeljük a hangunkat azokért, akiket megaláztak a méltóságukban. Imádkozzunk értük és családtagjaikért.”

Tevékenységeink

1

Felvilágosítás

Egyházi felvilágosító szerzetesközösségeknek, egyházközségeknek – meghívásra

2

Műhely

Tematikus műhely fiatal lányoknak/ nőknek a női identitásról, Isten vágya szerinti női létről.

3

Imanap

Imanap az emberkereskedelem áldozataiért, Szent Bakhita Josephina emléknapján

4

Támogató csoport

Szégyen nélkül – Támogató csoport olyan személyek részére, akiknek környezetében szenvedélybetegségben küzdők vagy erőszakot elszenvedő nők vagy férfiak vannak. Az Oázis Lelkigondozói és Mentálhigiénés Szolgálattal együttműködésben